MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

Thailand 2011: 18 oktober t/m 17 november

Nieuwbouw in PhimaiIn Thailand zijn flinke overstromingen, dus we weten niet precies wat ons te wachten staat. Het grootste probleem zit rond de Chao Praya, ten noorden van Bangkok.
Bij aankomst in Bangkok is er van overstromingen niets te merken. We komen in ons hotel in Pratunam en kunnen de eerste dag doorbrengen met shoppen en bestellingen doen voor van alles en nog wat.

De 20e gaan we met de bus naar Korat. We moeten dan een stuk omrijden, omdat bij Ayuttayah alles onder water staat, maar we komen keurig op tijd aan.
We gaan door naar Phimai en nemen onze intrek in Phimai Inn. Uiteindelijk blijven we hier de hele periode, omdat door de overstromingen een paar dagen Koh Samed en het bezoek aan de Wat Prabat Namphu niet door kunnen gaan.
Het betekent, dat we dit keer meer familie en vrienden bezoeken en heel veel kunnen lezen, zwemmen en relaxen. Phimai Inn heeft tegenwoordig Wifi beschikbaar, dus kan ik ook gemakkelijk mailen en internetten.

Maar helemaal stilzitten kan natuurlijk ook niet.
Op 25 oktober gaan we op zoek naar Mini Korat, een soort Madurodam op z'n Thais. Na veel vragen vinden we het en het is inderdaad echt Thais. De entree ziet er prachtig uit, maar daar is het ook bij gebleven. Uit navraag bij buren blijkt, dat men nooit verder is gekomen met de bouw. Of het ooit nog afgemaakt wordt? Niemand weet het. We rijden dan door naar de Wihan Phu To, waar we jaarlijks een kijkje nemen om te zien hoe ver men met de bouw is van deze tempel.

26 oktober gaan we naar Nongkhai om te zien of de Mekong ook zo´n hoge waterstand heeft. Met iedere dag beelden van overstromingen op de televisie zou dat zo moeten zijn. Het is nu inderdaad een mooie brede rivier, maar aan de oevers is te zien, dat het water nog hoger zou kunnen. De dag erna rijden we naar het Nationale Park Phu Wiang. In dit park zijn op verschillende plaatsen resten gevonden van dinosaurussen. Het is heel indrukwekkend om die miljoenen jaren oude botten te zien. Ook het museum is erg leuk ingericht en ook erg educatief met leuke films.
Een tweede museum in de buurt is nog in aanbouw, maar heeft al verschillende zalen open. We mogen er gratis naar binnen. Ook dit belooft een heel mooi museum te worden als het in januari 2012 opengaat.

TempelceremonieOp 30 oktober gaan we naar een dorp in de buurt van Pak Thong Chai. Daar is een grote tempelceremonie om geld in te zamelen voor de uitbreiding van het tempelcomplex. Op de terugweg gaan we langs de Lam Phra Phloeng Dam, waar o.a. de waterstand geregeld wordt voor de provincie Nakhon Rachasima, en dus ook voor Phimai. Via de Wat Na Phra That, waar nog een oude chedi staat, rijden we die dag weer terug naar Phimai.

1 november bezoeken we de Prasat Hin Muang Tam en de Prasat Hin Phanom Roeng. Deze laatste heb ik in een grijs verleden ook al eens bezocht; de eerste is nieuw voor mij. Een mooi complex, waar veel minder toeristen komen dan bij Phanom Roeng.

4 november bezoeken we in Chumpuang een presentatie van verschillende scholen. Alle scholen hebben een project rond landbouw en de resultaten worden op een groot terrein gepresenteerd. Ook zijn er dans- en muziekgroepen. Hierna rijden we door naar de Wat Son Antharam in Non Udom. Deze tempel heeft niet de karakteristieke vorm die in Thailand zo bekend is door de prachtige puntdaken, maar is rond en koepelvormig. Ook staat er een groot wassen beeld van Boeddha.

5 november rijden we naar Chayaphum naar Tat Ton Nationaal park, waar een mooie waterval is. We zijn hier niet de enige bezoekers. Thai gebruiken dit soort plaatsen voor dagtochtjes.

7 november gaan we naar de dierentuin van Korat. Deze is zeer ruim opgezet, zodat alle dieren voldoende leefruimte hebben.

9 november hebben we weer een tempelceremonie. Met alle kinderen van een school rijden we naar een tempel, die nog helemaal opgebouwd moet worden en waarvoor de school een project heeft opgezet om geld in te zamelen.
Vandaag begint ook het Phimai Festival. De voorgaande dagen hebben we o.a. de markt al zien opbouwen, de generale repetitie van de sound & lightshow bezocht en hebben we de trainingen voor de bootraces gevolgd, maar vandaag is de officiële opening. De volgende dagen bezoeken we verschillend onderdelen.

10 november is het Loi Kratong, het lichtjesfeest van Thailand. Ik ga daarvoor naar de Wat Saplaeng, waar het een drukte van belang is. Men laat niet alleen de kratongs in het water, maar tegenwoordig kun je ze ook aan een ballon de lucht in laten gaan.

12 november is het de dag van de bootraces. De manschappen worden aangemoedigd door luide muziek op de oever en dansgroepen.

13 november is de laatste dag in Phimai en we brengen overal nog korte bezoekjes om afscheid te nemen, want de volgende dag rijden we met de bus naar Bangkok.
Die rit duurt niet erg veel langer dan normaal, maar volgt wel een heel andere route, omdat grote delen rond Bangkok onder water staan. Het centrum van Bangkok is nog steeds droog, dus hebben wij geen last van de overstromingen.

Lozing water in Chao PrayaOp 15 november gaan we naar TV3. In Nederland is op 22 oktober een benefietavond geweest om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de overstromingen. Vandaag staat dit aantal op ruim 600!! Een deel van de opbrengst wordt aan TV3 overhandigd, omdat dit station heel hulp verleent.

We kijken bij de Chao Praya om zelf te zien hoe hoog het water staat. De rivier heeft een sterke stroming, maar de oevers zijn nu droog. Aan de hoeveelheid zandzakken te zien heeft het hier wel blank gestaan.

16 november gaan we naar TV5 om het andere deel van de opbrengst van de benefietavond aan het Rode kruis te overhandigen en komen daar rechtstreeks in de uitzending.

Dit is tevens onze laatste dag in Bangkok. We halen de bestellingen op, die we de eerste dag hebben geplaatst, shoppen nog wat en vliegen uiteindelijk terug naar Nederland.