MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

THAILAND: 25 september t/m 24 oktober 2005
Bangkok - Sam Roi Yot - Krabi - Pangnga - Khao Sok - Koh Pangan.

De eerste paar dagen verblijf ik in Bangkok. Veel shoppen, rondwandelen, natuurlijk een lekkere Thaise massage en uitgaan. Ook maak ik in deze periode een fietstocht door de stad, waarvan ik elders een uitgebreider verslag heb.
Voor het vervolg van de reis sluit ik me aan bij een groepsreis van Djoser naar natuurparken in Zuid Thailand. De groep bestaat uit 8 personen.

De eerste kennismaking met de deelnemers is in New World Lodge. Het hotel ligt in de wijk Banglamphu en daar ben ik, ondanks de vele keren dat ik in Thailand was, vrijwel nog nooit geweest. Natuurlijk moet je dan ook naar Kao San Road: het centrum van deze backpackerswijk. Het barst er van de eettentjes, kleine guesthouses, reisbureautjes, wisselkantoortjes, e.d. maar de straat wordt vooral gedomineerd door de enorme hoeveelheid uithangborden. Backpackers zijn er nauwelijks, want de moderne backpacker heeft nu een koffer of tas op wieltjes, die nonchalant door de reiziger wordt voortgetrokken.

Het programma van de groepsreis begint voor de deelnemers met een vrije dag in Bangkok en dan maak ik van de gelegenheid gebruik om wat door Banglamphu te wandelen, want hier zijn nog gedeeltes van de oude stadsmuren en ook de 35 meter hoge Boeddha wordt door mij met een bezoek vereerd.

Daarna begint de reis naar het zuiden! De eerste pleisterplaats is Dolphin Bay Resort ten zuiden van Hua Hin en op de grens van het nationale park Sam Roi Yot. We krijgen allemaal een bungalow en die middag is het relaxen aan het zwembad of aan het strand. Ik maak een lange strandwandeling en verken de omgeving wat. De rest van de groep zijgt bij het zwembad neer.

De volgende morgen gaan we met een boot weg en komen op een ander strand waarvandaan een pad loopt naar een grote grot: Phra Yah Nakorn. Dieren laten zich tijdens deze wandeling niet zien, al zouden er erg veel apen moeten zitten. De tocht is niet moeilijk, wel mooi en ook de grot is de moeite waard. In het midden van de grot staat een paviljoen ter ere van Rama V, die hier eerder al geweest is.
's Avonds is het tijd voor de disco: met nog 4 groepsleden gaan we naar Hua Hin, een toeristische badplaats met veel uitgaansgelegenheden, waar we in de disco van het Hilton Hotel belanden. Dus veel dansen; tenslotte gaat het om een "actieve vakantie".

Na het bijkomen van de nachtelijke avonturen en relaxen aan het zwembad vertrekken we om 18.00 uur weer naar Hua Hin, want we gaan die avond verder naar het zuiden met de nachttrein. Dat werd een lange avond wachten, want de trein vertrok met 2 uur vertraging. Maar toch hou ik wel van dit soort vervoer: wat eten en drinken, lekker slapen en de volgende ochtend uitgerust op de plaats van bestemming.

Ons eindstation is Surat Thani en daar gaan we met de bus verder naar Ao Nang, waar we onderdak krijgen in Phimakin Resort.
Ao Nang is een klein plaatsje dat vrijwel geheel uit toeristenwinkeltjes, hotels, restaurants en andere toeristengelegenheden bestaat. Het enige dat je niet ziet zijn toeristen. Sinds de tsunami van 2004 wordt dit gebied door toeristen gemeden. Dat is voor die paar toeristen die er nu zijn wel erg lastig, want in dit kleine plaatsje zijn ook heel veel kleermakers, die allemaal binnen 24 uur de mooiste kleren voor je willen maken. Dus om de 15 meter wordt je aangesproken door een Pakistani of Indiër, die je kleren wil aansmeren.

De volgende ochtend gaan we met z'n vijven op kajaktocht door de baai. Dat is l leuk en rustig, waardoor je verschillende vogels en slangen te zien krijgt. Dat er redelijk veel toeristen komen wordt op een gegeven moment duidelijk als we op een bepaalde plaats veel apen zien. Deze zitten te wachten tot we langs komen en zwemmen dan naar onze bootjes waar ze eten krijgen van de gidsen. Hoewel het natuurlijk erg grappig is (apen zijn nu eenmaal grappige dieren), is het toch wel triest, want deze dieren weten waarschijnlijk helemaal niet meer hoe ze op een natuurlijke manier aan eten moeten komen.
De tocht voert door hele smalle doorgangen in mangrovebossen, een hele bijzondere ervaring.

Een dag later vetrekken we voor een driedaagse tocht door de Pang Nga baai, een schitterend natuurgebied met steile en mooi gevormde rotsen, die soms rechtop uit zee lijken te komen. Allemaal zijn ze wonderwel zeer dicht begroeid. We hebben onze intrek genomen op het eiland Koh Yao Yaai, waar we in een resort zitten met een Italiaanse eigenares. Dat is ook duidelijk te merken aan de menukaart, want de Italiaanse pasta's voeren de boventoon. Gelukkig is er ook Thais eten te krijgen.
De 3 dagen worden gevuld met boottochtjes, een wandeling op een eiland, bezoeken aan mangroves en een rondrit over Koh Yao Yaai. Ook bezoeken we een kreeftenfarm en een vissersdorpje, maar centraal blijft de schoonheid van dit prachtige natuurgebied met de mooi gevormde rotsen.

De dagen hierna zijn we weer in Ao Nang. E én van de groepsleden besluit om niet verder mee te reizen, maar haar eigen weg te gaan en zo blijft er nog maar een groepje van 7 over waarmee we naar Khao Sok gaan.

Daar nemen we onze intrek in boomhutten in Tree Top River Huts, dat heerlijk rustig is gelegen midden in een prachtig bosgebied.
De eerste dag in Khao Sok gaan we op de rivier raften: in een grote auto(binnen)band zitten en je dan de rivier af laten zakken. Dat is best wel leuk, maar oppassen dat je niet in de struiken aan de zijkant terecht komt, want daar zitten lelijke doornstruiken tussen, kan ik uit ervaring vertellen.
Eindpunt van de tocht is een restaurant waar we kennis maken met een paar "huisgibbons", want veel meer dieren krijgen we niet te zien. En dat in het enige park van Thailand waar nog tijgers zouden moeten zitten.
Bij een grottempel zien we nog veel meer apen: makaken die door de monniken hier onderhouden worden.

Van Tree Top River Huts gaan we naar Tree Top Raft House, dat op het Chiew Larn Stuwmeer vlakbij Kao Sok is gelegen. Hier verblijven we drie dagen in een zeer mooie en rustige omgeving. We maken tochtjes met een boot over het meer en vooral 's morgens vroeg hoor je de gibbons vanaf de wal gillen. Helaas laten ze zich niet zien. Wel zij er vrij veel vogels waar te nemen en tijdens een wandeling zijn er fraaie kameleons te zien, die echter snel wegschieten zodra je een beweging maakt. Weliswaar zeer fotogenieke diertjes, maar ze hebben geen geduld om even voor de camera van een toerist te poseren.

Na al dit fraais gaan we weer verder met de reis naar Koh Pangan aan de andere kant van Thailand, vlak boven Koh Samui. Hier brengen we de laatste vier dagen van de reis door om te ontspannen en uit te rusten. Het Thon Tapan resort waar wij zitten ligt aan de noordkant van het eiland en is ver van het enige dorp dat het eiland rijk is. De wegen zijn slecht en door de regen onbegaanbaar, zodat een rit met een motorfiets wel erg risicovol wordt. Hoewel ik dat met een ander groepslid had gepland, zien we daar dus maar van af.

De laatste dag van de rondreis gaan we weer naar het vasteland om in Surat Thani de nachttrein naar Bangkok te nemen. 's Morgens om zes uur neem ik daar afscheid van de groep, die diezelfde dag weer doorgaat naar Nederland.

Ik blijf nog vijf dagen in Bangkok voor ik de terugreis naar Nederland maak. De planning is shoppen en rondkijken, maar daar komt niet veel van terecht, want op Koh Pangan ben ik door een of ander insect gestoken en mijn been doet erg zeer en zet heel erg op. In het ziekenhuis krijg ik een directe behandeling van de wond en ook de mededeling dat ik niet later had moeten komen, want dan had de infectie zich over mijn hele lijf verspreid met zeer fatale gevolgen...... Ik krijg een antibioticakuur voor 10 dagen mee en moet met mijn been omhoog liggen. Dat beperkt mijn beweging in Bangkok heel erg deze laatste paar dagen. Maar uiteindelijk heb ik toch nog wel geshopt, want ik had een enorm lange boodschappenlijst meegekregen van het thuisfront in Nederland.

REISVERSLAG 2005