MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

Boottocht naar eilanden rond Koh Samed

Op 23 december 2006 maken we vanaf Koh Samed een boottripje naar vier eilanden: Koh Talu, Koh Kham, Koh Kudee en Koh Koy.
De tocht kost ฿ 600 en belooft heel wat: snorkelen, jungletocht, bezoek aan viskwekerij en dat alles inclusief de lunch.
We worden keurig van Ao Phai Hut opgehaald om 11.00 uur en varen met de speedboat in 25 minuten naar het eerste eiland. Daar mogen we al 2,5 uur relaxen, want hier is ook de lunch. Met een snorkel ga ik het water in, maar daar is niets te zien: zand en af en toe een klein zandkleurig visje. Dan maar lekker zwemmen en daarbij vooral uitkijken voor alle speedboats die hier aankomen.
Na de goed verzorgde lunch gaan we in de buurt van Koh Kham voor anker, want hier moet vanaf de boot gesnorkeld worden. Gelukkig is er hier meer te zien, maar het is totaal niet te vergelijken met onze ervaringen in Phuket.
Op Koh Kudee maken we de jungletocht: een wandeling langs een goed pad naar het hoogste punt vanwaar we een mooi uitzicht hebben op het eiland zelf en de zee.
Het slot van de tocht bestaat uit een bezoek aan de viskwekerij, die aan de noordkant van Koh Samed is gesitueerd. We moeten even wachten tot er een andere boot vertrokken is, want het is hier nogal druk. De farm is opgedeeld in allerlei vakken waar netten diep in zee liggen. In de verschillende vakken zijn o.a. haaien, meervallen, schildpadden en andere soorten te zien. Voor ฿ 20 kun je een zakje vis kopen om de dieren te voeren. Je kunt je afvragen of dit nu een echte viskwekerij is of alleen maar een toeristische attractie. Er zijn wel veel soorten, maar van alle slechts een paar. Wel zijn er heel veel toeristen, die balanceren op dit drijvende gevaarte.
De laatste stop wordt aangekondigd als “Singhafarm”: in het naast de visvijver gelegen restaurant mogen we nog een consumptie nuttigen. Op eigen kosten uiteraard.
Om 17.00 uur worden we weer bij Ao Phai Hut afgezet en is de tocht voorbij.
Toch een vergelijking met de tocht op Phuket die we twee weken hiervoor hebben gedaan? Bij Phuket was de visstand kleurrijker, de eilanden waren schoon, de begeleiding was enthousiast en legde veel uit. Bij de tocht vanaf Koh Samed zie je op ieder eiland een bord met “natuurgebied; houdt het schoon” om vervolgens te constateren dat overal vuil ligt. Ook staat de entreeprijs keurig op al die borden vermeld. De begeleiding beperkt zich tot mededelingen hoe laat we weer vertrekken. Kortom Koh Samed is blijkbaar voornamelijk afgestemd op dagjesmensen vanuit Bangkok, die op de eilandjes willen eten en plezier maken. Toeristen die geïnteresseerd zijn in de natuur komen hier niet echt aan hun trekken.

Hieronder staat een foto-impressie van deze tocht. Klik op een kleine foto voor een vergroting.


OOST THAILAND

 

RAYONG