MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

Thao Suranari (1772-1852), is de heldin van de stad Nakhon Ratchasima.

Khun Ying Mo was de vrouw van de regeringsraadsman. In 1826 , toen haar man voor zaken in Bangkok was, viel het Laotiaanse leger Korat binnen. Ze verzamelde een leger onder de lokale vrouwelijke bevolking om te helpen deze invasie van de koning van Vientiane, Anouvong terug te slaan.
De vrouwen verleidden de Laotiaanse soldaten en voerden ze dronken om hen vervolgens de keel door te snijden. Zo werd de invasie vertraagd totdat er hulp kwam.
Koning Rama III gaf Khunying Mo hiervoor de titel Thao Suranari (dappere vrouw) als erkenning van haar moed.

Het beeld in Korat stamt uit 1934 en wordt dagelijks door vele honderden Thai bezocht. Zij offeren en bidden en versieren de voet van het beeld met slingers. Daarnaast zijn er meer plaatsen waar de nagedachtenis aan deze helding wordt bewaard. In de Wat Sala Looi zijn haar beenderen begraven en komen ook dagelijks "pelgrims". Bij het dorp Ban Samrit (vlakbij Phimai) is een gedenkplaats voor Suranarie, omdat daar het verhaal zich zou hebben afgespeeld.

Ieder jaar vindt er van 23 maart tot en met 3 april een festival plaats ter ere van Thao Suranari met dans, zang en toneel.

Op 23 maart 2010 zijn we getuige van de gebeurtenissen die dit festival openen: een statige processie, waarin de vrouwen domineren als eerbetoon aan deze heldin van Korat. Verder zijn we in de dagen daarna op zoek gegaan naar andere zaken rondom deze heldin. Dit heeft geresulteerde in de volgende sites:

  1. het festival
  2. opening van het fesitval
  3. de braderie
  4. ambachtenmarkt
  5. Wat Sala Looi
  6. Ban Samrit

Hieronder staan een aantal foto's die ik in eerdere jaren heb gemaakt:

 

NOORD-OOST THAILAND

 

NAKHON RATCHASIMA