MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

SI SA KET (stad)

Deze plaats bezoeken we op 22 december 2008. Na een nacht in het North Eastern Hotel doorgebracht te hebben bezoeken we de Suan Somdet Pra Sinakkarin, een park ter nagedachtenis aan de koningin-moeder, die in Thailand altijd erg populair was.
In dit uitgebreide park is ook een kleine dierentuin en daar nemen we ook een kijkje. Het is één van de merkwaardigste dierentuinen, die ik tot nu toe heb gezien. De variëteit aan dieren is beperkt en bestaat uit voornamelijk verschillende hertensoorten, vogels, 2 krokodillen, 2 nijlpaarden, wat kleinere dieren, struisvogels en apen.
Met uitzondering van de apen hebben alle dieren veel ruimte. Vreemd is overigens wel, dat dieren en publiek alleen maar gescheiden zijn door een hek. Direct achter dit hek staan de voederbakken van de dieren, wat tot gevolg heeft dat de dieren weglopen als je dichter bij het hek gaat staan. Ze trekken zich dan terug en eten dus niet. Gelukkig zijn we de enige twee bezoekers van de tuin, dus kunnen de dieren rustig blijven eten omdat we afstand houden, maar als het drukker is komen ze waarschijnlijk niet meer aan eten toe.
Er is ook een afdeling 'curiosa' en daar bevinden zich drie runderen: eentje met een misvormd lijf, eentje waar uit de rug een poot groeit en een derde die op drie poten rondloopt. Een rare gewaarwording tussen alle andere dieren, die er wel normaal uitzien.

Uitzondering in deze dierentuin vormen de apen. Deze zijn zeer slecht gehuisvest en kwijnen weg in hokjes van 2,5 x 4 meter en 2.5 meter hoog. In iedere kooi bevinden zich één of twee apen, die geen afleiding hebben in de vorm van speeltjes. Ze kunnen slechts een beetje heen en weer lopen of achter het gaas naar buiten staren. Ook hier wordt het publiek allen maar door dat gaas gescheiden van de apen.
In de dierentuin zijn twee groepen van dit soort kooien. De eerste heeft zo'n 15 van dit soort kooien en de tweede groep zo'n tien. Maar alle zijn in het donker en in alle zitten de apen even triest te kijken. Merkwaardig, omdat de andere dieren juist zoveel ruimte hebben. O ja, één gibbon heeft een heel grote kooi en kan dus goed slingeren. Echter, hij is hier helemaal alleen en kijkt dus steeds vanuit dezelfde plek naar buiten, slingert dan weer en gaat weer naar buiten kijken of er misschien nog een soortgenoot naar hem op zoek is......
Waarom deze apen zo slecht zijn gehuisvest is een raadsel; ze verdienen beter.
Na de vakantie heb ik foto's opgestuurd naar de Tourist Authority of Thailand en aan Stichting Aap in Nederland, in de hoop dat hieraan iets kan worden gedaan.

Meer foto's van deze dierentuin staan hier

NOORD-OOST THAILAND

SI SA KET