MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

NAKHON RATCHASIMA (KORAT)

Nakhon Ratchasima, vaak afgekort tot Korat (Thais alfabet: นครราชสีมา) is een provincie in het noordoosten van Thailand in het gebied dat ook wel Isaan wordt genoemd. De oppervlakte bedraagt 20.494 km² en is daarmee de 1e provincie qua omvang in Thailand.
Nakhon Ratchasima grenst kloksgewijs vanaf het noordoosten aan de provincies/landen: Chaiyaphum, Khon Kaen, Buriram, Prachinburi, Nakhon Nayok, Saraburi en Lopburi.

Nakhon Ratchasima is hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad heeft ongeveer 500.000 inwoners en is daarmee de derde grootste stad van Thailand na Chiang Mai en Bangkok. Ze ligt op 259 km van Bangkok.

Nakhon Ratchasima wordt beschouwd als de poort naar het noordoosten (Isaan), alle hoofdwegen en spoorlijnen van Isaan komen hier samen en gaan door naar Bangkok. Nakhon Ratchasima is ook de naamgever voor het plateau dat het grootste deel van het noordoosten van Thailand beslaat, het Khorat Plateau. De heldin van de stad is Thao Suranaree.

Nakhon Ratchasima ligt op de historische scheiding tussen de Thai enerzijds en de Laotianen en Khmer anderzijds. In de loop van de geschiedenis is de stad dan ook twistpunt geweest tussen de verschillende rijken in het gebied.

In deze provincie bevinden zich de voornaamste oude khmer-ruïnes van het land, waaronder Prasat Hin Phimai, in het gelijknamige stadje Phimai.

Bezienswaardigheden
Het Khao Yai National Park ligt op 200 kilometer van Bangkok en ligt deels in de provincies Nakhon Ratchasima, Nakhon Nayok, Saraburi en Prachin Buri. In het park, het oudste van Thailand en opgezet in 1962, leven circa 70 verschillende soorten zoogdieren, waaronder naar schatting 250 olifanten, tijgers, Aziatische zwarte beren, luipaarden, wilde zwijnen, herten en apen. Ook groeien hier 2500 soorten planten en leven er 70 soorten reptielen en 5000 soorten insecten. Lange mouwen en een insectenspray behoren dus bij een bezoek tot de standaarduitrusting! Khao Yai is met ruim 2100 vierkante kilometer het derde in grootte van Thailand en is onlangs door de Unesco toegevoegd aan de lijst van werelderfgoederen.

Opmerkelijk is dat in deze regio enkele wijngoederen gedijen, waaronder Château des Brumes, opgezet door een rijke Thaise industrieel met hulp van Franse wijnmeesters. Ten noorden van het natuurpark Khao Yai waant de bezoeker zich in Frankrijk. Het landschap is er beeldschoon, maar 's winters kan het er 's avonds en 's nachts behoorlijk fris zijn. Overnachten is op de meste wijngoederen mogelijk.

In o.a. Phimai is een mooi gerestaureerde Khmer-tempel te bezoeken.

Op 13 kilometer van Khorat, aan de Khorat-Thong Chai Road ligt een grote dierentuin met een aanzienlijke collectie Aziatische zoogdieren, reptielen en vogels.

NOORD-OOST THAILAND

 

NAKHON RATCHASIMA