MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

KORAT: de poort naar de Isan

Nakhon Ratchasima (Thais: นครราชสีมา , ook wel Khorat of Korat genoemd) is een stad in Noordoost-Thailand. Nakhon Ratchasima is hoofdstad van de provincie Nakhon Ratchasima en het district Nakhon Ratchasima. De stad heeft ongeveer 500.000 inwoners en is daarmee de derde grootste stad van Thailand na Chiang Mai en Bangkok.
De provinciale hoofdstad ligt 255 kilometer van Bangkok. Nakhon Ratchasima is onder meer bekend door het vermaarde Khao Yai National Park en verschillende Khmer-heiligdommen die dateren van voor 1200.

Nakhon Ratchasima wordt beschouwd als de poort naar het noordoosten (Isaan), alle hoofdwegen en spoorlijnen van Isaan komen hier samen en gaan door naar Bangkok. Nakhon Ratchasima is ook de naamgever voor het plateau dat het grootste deel van het noordoosten van Thailand beslaat, het Khorat Plateau. De heldin van de stad is Thao Suranaree.

Nakhon Ratchasima ligt op de historische scheiding tussen de Thai enerzijds en de Laotianen en Khmer anderzijds. In de loop van de geschiedenis is de stad dan ook twistpunt geweest tussen de verschillende rijken in het gebied. In 1826 speelde de stadsheldin Thao Suranaree hierbij een belangrijke rol.

Geschiedenis
Over de vroege geschiedenis is weinig bekend alhoewel er wel aanwijzingen bestaan dat het gebied van de stad al in het begin van de jaartelling bewoond is geweest. Er zouden zich diverse oudere koninkrijken en stadsstaten hebben gevestigd.
De stad bestaat zeker al sinds de 14e eeuw als een voorpost van het koninkrijk Sukhothai tegen het Khmer-rijk. Later werd de stad vaak een twistpunt in oorlogen tussen Lan Xang en het koninkrijk Ayutthaya.

In 1826 werd de stad bericht door een invasie van Vientianne onder leiding van koning Anouvong, De invasie werd mede door toedoen van de vrouw van de gouverneur van de stad Khunying Mo gestopt en de stad werd gered.

In de Vietnamoorlog was bij Nakhon Ratchasima één van de militaire luchtmachtbasis van de Verenigde Staten. Door de aanleg van wegen in het noordoosten van Thailand voor de Amerikaanse strijdkrachten werd de economische ontwikkeling van de stad versneld.

Bezienswaardigheden
In de stad zelf is niet zo veel te zien en te doen. In een tempel aan Prachak Road staat een zandstenen sculptuur van de hindoe-god Vishnu. Het is het heiligste object in Korat. De tempel Wat Sala Loi heeft al veel prijzen voor architectuur gewonnen. En in het Maha Wirawong Museum tegenover het stadhuis zijn houtsnijwerk, keramiek en zandstenen sculpturen uit de Ayutthaya- en Khmer-periode te vinden. De avondmarkt : dichtbij het centrum aan Manat Road, biedt veel lokale souvenirs.

Foto's van de stad

NOORD-OOST THAILAND

 

NAKHON RATCHASIMA