MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

Olifanten in Ban Ta Klang

Dit dorp bezochten we op 22 december 2008. Het staat bekend als het "olifantendorp" en ligt ten noordwesten van de stad Surin.
Onderstaande tekst komt uit het museum.

De meerderheid van de bevolking van Ta Klang bestaat uit de locale etnische groep Kuey of Kui. Ze hebben ervaring in het vangen van wilde olifanten en het trainen tot ze gedomesticeerd zijn. Ta Klang heeft het grootste aantal tamme olifanten ter wereld.
De manier waarop de Kui de olifanten trainen verschilt van andere regio's waar ze getraind worden tot werkolifanten. Kui behandelen de olifanten als leden van de familie. De olifanten nemen deel aan plaatselijke ceremonies en speciale evenementen. De band tussen mens en olifant is van generatie op generatie overgegaan.
Door sociale en economische veranderingen, die ook tot het gebied van de Kui doordrongen, nam de vraag naar landbouwgrond toe. Het gevolg was dat er niet voldoende voedsel was voor de olifanten. Behalve het trainen van olifanten hebben de eigenaren of mahouts geen andere vaardigheden. Daarom moesten ze de olifanten laten werken in olifantenkampen of pretparken. Sommige mahouts moeten – om te kunnen overleven – met hun olifant naar Bangkok of toeristencentra om souvenirs te verkopen of eten te verkopen. Dit veroorzaakte vaak grote problemen. Niet alleen in de familie, omdat men lang van huis was, maar ook kregen de olifanten gezondheidsproblemen. Ook het verkeer ondervond veel hinder van de olifanten op de weg.
Als gevolg daarvan heeft Surin, samen met landelijke overheidsinstellingen het project “Elephant return Homne to promote Surin, the original Place” opgezet. Het doel is om de zwervende olifanten thuis te brengen. De provincie Surin is verantwoordelijke voor de bijdrage van 8000 baht, die olifant en mahout maandelijks ontvangen.
In het Olifantencentrum wordt dit project uitgevoerd. Er zijn 3 hoofdactiviteiten: een studiecentrum over het leven van mens en olifant, het promoten van Surin voor het toerisme en het verbeteren van de omgeving om op lange termijn olifanten te kunnen blijven onderhouden.

Op het moment van ons bezoek namen 64 olifanten deel aan het project. Alle olifanten staan helaas aan de ketting en sommigen staan een groot deel van de dag in de brandende zon. Het baden van de olifanten gebeurt 's middags, maar merkwaardig genoeg nemen de olifanten uit het dorp daaraan geen deel. Bij de rivier staan andere olifanten die daar hun dagelijkse bad krijgen.

Klik op een foto voor een vergroting

BanKlang 01
BanKlang 02
BanKlang 03
BanKlang 04
BanKlang 05
BanKlang 06
BanKlang 07
BanKlang 08
BanKlang 09
BanKlang 10
BanKlang 11
BanKlang 12
BanKlang 13
BanKlang 14
BanKlang 15
BanKlang 16

 

NOORD-OOST THAILAND

 

SURIN