MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

PADAUNG: op bezoek in Doi Mai

21 december 2004 hebben we een bezoek gebracht aan het dorp Doi Mai, waar een groep Padaung wonen. In het dorp woonden zowel de zgn. 'langnekken' als een andere onderstam van de Karen.
Een unieke ervaring, waarvan ik in het reisverslag uitgebreid vertel.Langnekken: ringen om de hals als teken van schoonheid

De Karen vormen een stam in een afgelegen gebied. Ze leven in sociale eenheden die de stam en het hele volk bescherming bieden.
De gewoonten en tradities komen uit een oorsprong, die ze zelf vergeten zijn. Eén van de tradities is het mooi maken van de vrouwen van de stam op verschillende manieren. Er zijn net zoveel vormen van schoonheid als er stammen zijn binnen het Karen volk. De Karen vormen niet een homogene groep, maar is samengesteld uit verschillende met elkaar verwante stammen. Elk van deze stammen hebben hun eigen schoonheidsideaal.

Eén van de kleinste stammen binnen de Karengemeenschap in Thailand zijn de Padaung. Het overgrote deel van dit volk woont in Birma. Ze heeft een lange geschiedenis. De Padaung bewoonden het centrale deel van Birma nog voor de Birmezen uit het noorden kwamen en hadden daar hun unieke cultuur.

Tegenwoordig woont een klein aantal Padaung in Thailand: in het noordwesten van Mae Hong Son. Ze zijn bekend onder de naam 'langnekken' vanwege de ringen die de vrouwen om hun nek dragen als teken van schoonheid.
Andere Padaung wonen in de provincie Phrae en in het noorden van de provincie Chiang Mai, waar de vrouwen bewerkte olifantentanden als oorsierraad dragen.

In Mae Hong Son bevinden zich twee dorpen: Doi Mai op 84 km van Mae Hong Son en Nam Piang Din, vlakbij de Birmese grens. Beide dorpen herbergen voornamelijk vluchtelingen uit Birma en de bevolking bestaat in deze dorpen uit slechts enkele families. De vrouwen dragen koperen ringen om hun nek., de armen en de benen. De ringen om de nek lopen van het sleutelbeen tot aan de kin. Men begint al op 5-jarige leeftijd met het omdoen van de ringen en naarmate de meisjes ouder worden, worden er meer ringen toegevoegd. Bekend is een vrouw met 37 ringen, wat geldt als absolute schoonheid.

De ringen om de armen en benen zijn niet zo duidelijk aanwezig, omdat de aandacht voornamelijk naar de ringen om de nek gaat. Deze ringen zijn echter net zo belangrijk. De ringen om de arm worden vanaf de pols tot aan de elleboog gedragen, die om de benen van de enkel tot aan de knie. Vaak worden deze laatste door kleding bedekt.

 

 

 

NOORD THAILAND

 

MAE HONG SON