MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

MAE LA NA: een dorp waar Shan wonen

Mae La Na bereiken we lopend op 11 maart 2009 na ons verblijf in Ban Jabo.
Met een steile afdaling komen we op een vlakte met landbouwgrond en komen uiteindelijk in Mae La Na, een dorp waar de Shan wonen. Via de weg is het twee kilometer van Ban Jabo, maar ja, wij gaan met een omweg en doen er dus een paar uur over.
We lunchen in de tempel, die hier de Birmeese stijl heeft, omdat de Shan oorspronkelijk uit Birma komen.
Ook nu worden we ingedeeld bij een gastgezin en wij komen nu in het huis van Pongtham terecht, een vrouw die hier met haar zoontje woont. Ze verwelkomt ons met nootjes en we babbelen wat om nader kennis met elkaar te maken. Een rondje door het dorp geeft ons de indruk, dat dit niet zo'n bijzonder dorp is, want de stijl is niet anders dan een gemiddeld dorp in Thailand of de Isan, waar we zelf jaarlijks komen.
Later op de middag krijgen we een rondleiding. We beginnen bij een mevrouw die zit te weven. Bij een oorspronkelijk Shanhuis komen we niet veel verder dan de buitenkant, want het huis is gesloten. Het is nog het enige huis in de stijl van de Shan, die nogal afwijkt van de Thaise stijl.
Dan gaan we naar de medicijnman, maar ook deze is in eerste instantie niet aanwezig en heeft ook niet gerekend op ons bezoek.
Terug in ons gasthuis ga ik lekker mandiën en daarna komt het diner “op tafel”: vis (erg heet), gemengde groenten met varkensvlees, omelet, gebakken varkenshuid en rijst. Gevarieerd en lekker.
Bij de tempel krijgen we 's avonds een presentatie van traditionele Shandansen en bijbehorende muziekinstrumenten. Een leuke voorstelling, waarbij ook kinderen zich niet onbetuigd laten. De traditie wordt doorgegeven aan de jongste generatie.
In het plaatselijke café, dat zich tegenover de tempel bevindt, drinken we nog wat en kijken we naar de bosbrand, die akelig dichtbij het dorp woedt. Ook hier worden hele stukken afgebrand voor meer landbouwgrond. Om 21 uur is het weer bedtijd!

De tweede dag zitten we al om 7 uur in de tempel voor de tamboen: het doen van een goede daad. In dit geval brengen we eten aan de monniken. Het eten is door onze gastvrouw gemaakt en ook zij is aanwezig bij deze ceremonie.
Hierna ontbijten we thuis en is er nog tijd over voor een wandeling, waarbij Song en ik naar het Mae La Na Guesthouse lopen. Het bestaan van het guesthouse toont aan dat hier meer toeristen komen.
Bij het afscheid van Pongtham bidt ze nog voor ons voor een goed verloop van de reis.

Het verblijf in Mae LaNa was onderdeel van de groepsreis met Sawadee, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze organisatie. Het verblijf was georganiseerd door Community Based Tourism (website).

NOORD THAILAND

 

MAE HONG SON