MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

BAN JABO, dorp van de Zwarte Lahu

Ban Jabo is een dorp ten noordwesten van Paai in de provincie Mae Hong Son. We bezoeken dit op 10 maart 2009. Na aankomst krijgen we een gastgezin tiegewezen en Song en ik komen terecht bij Nara, die met twee dochters in het huis woont. Haar man is boswachter voor de staat en verblijft momenteel elders.

We vertrekken hierna meteen voor een wandeling door de omgeving. Er wordt in een bamboebos uitleg gegeven over de verschillende toepassingen van bamboe.
We nemen een kijkje bij de opvang van de varkens. Deze worden niet allemaal in het dorp zelf gehouden vanwege de overlast. Er is dus een apart 'varkensdorp', een eindje weg van het bewonersdorp. De lunch wordt opgediend als buffet. Men heeft daartoe een bamboestam uitgesneden met verschillende vakken voor de gerechten. De mensen uit het dorp, die meelopen om alles te dragen, hebben thuis allerlei gerechten klaargemaakt en deze worden nu opgediend. Het smaakt allemaal erg lekker en de gastvrouwen doen hun uiterste best om het ons naar de zin te maken.
Een lastige klim brengt ons later op de middag bij de Coffin Cave, een hoge grot waar zo'n tien lijkkisten in gelegd zijn. De geschiedenis ervan is niet duidelijk. Daardoor blijft het een raadsel waarom mensen zo hoog in een grot hun doden wegbergen.

Bezweet en vermoeid komen we weer terug in het dorp. In de badkamer/toilet baad ik met lekker koud water, waarna we kennismaken met een aantal lokale ambachten: weven, kleding versieren, muziekinstrumenten maken en bamboe vlechten.
Na het eten bij ons gastgezin lopen we een stukje door het dorp en zien in de omgeving overal branden: er wordt hier allerlei grond en bos afgebrand voor de landbouw en daardoor wordt er veel rook geproduceerd voor de smog.
In het dorpshuis krijgen we uitleg over de leefgewoontes van de Zwarte Lahu. Niet alleen kunnen we aan hen vragen stellen, zij mogen ons ook van alles en nog wat vragen.
Om 21 uur gaan we lekker slapen op de matrassen en onder de klamboe.

De volgende morgen worden we al vroeg gewekt door de hanen, de honden en de varkens, die allemaal hun eigen geluid produceren. Het lijkt wel of ze allemaal vlak naast je bed staan!
Uiteraard wordt er weer gebaad om lekker wakker te worden (brrrrr) en we ontbijten met rijst, omelet met groente en aardappel met varkensvlees. Lekker.
Voordat we vertrekken nemen Song en ik nog een kijkje bij de school. Alle kinderen zijn nog buiten en de lessen zijn dus nog niet begonnen. In afwijking van andere scholen in Thailand, lopen de kinderen hier niet in uniforme kleding. Maar vlag hijsen en volkslied horen wel tot het dagelijkse ritueel.

Van Nara krijgen we allebei nog een kadootje als aandenken aan het leuke en gastvrije bezoek. We pakken al onze spullen weer in en gaan naar het dorpshuis waar vandaan we vertrekken. Nou, nog één groepsfoto dan......
We nemen nog een keer afscheid, de bagage gaat met de busjes naar het volgende dorp. En wij? Wij gaan natuurlijk lopen!!

Het verblijf in Ban Jabo was onderdeel van de groepsreis met Sawadee, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze organisatie. Het verblijf was georganiseerd door Community Based Tourism (website).

Groepsfoto met de dorpsbewoners.

NOORD THAILAND

 

MAE HONG SON