MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

SONGKRAN, het Thaise Nieuwjaar

Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar. Het geeft de periode aan waarin de zon van het sterrenbeeld Ram overgaat in dat van Stier en dit wordt jaarlijks op 13 april gevierd. Songkran, vroeger niet alleen het traditionele, maar tevens ook het officiële Thaise Nieuwjaar, is in feite verdeeld over drie dagen: van 13 tot 15 april.
In deze periode gaan de bewoners uit de grote steden terug naar hun eigen provincies om samen met hun families dit feest te beleven.

Bij de tempels wordt zand naar de tempels gebracht. Hiervan maakt men kleine stoepa's. Mensen geloven dat dit voor een goede gezondheid zorgt; hoe meer, hoe beter. Songkran is altijd geassocieerd met water en er wordt eerbetoon bewezen aan oudere familieleden en vrienden door geurwater over de palmen van hun handen te gieten en daarbij een zegen uit te spreken.
Het is ook de periode van een grote schoonmaak. Hierbij worden de Boeddhabeelden in de huizen niet vergeten. Deze worden met geurwater gewassen.

Songkran wordt ook wel "het feest van het water" genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien. Pick-up trucks rijden langzaam rond, vol met mensen die in hun midden een groot watervat hebben. Met bakjes gooien ze iedereen nat die ze maar tegenkomen. Vaak hebben ze ergens een groot blok ijs opgehaald om het water ijskoud te maken. Vooral mensen met paraplu’s en nog droge mensen zijn het mikpunt. Sommigen hebben bakjes met wit menthol poeder vermengd met water bij zich om mensen vegen in hun gezicht te geven. Iedereen heeft veel lol en doordat het zo warm is, is het vele water een welkome verkoeling.

In 2010 heb ik Songkran in Phimai meegemaakt en daarvan verscheidene fotoseries gemaakt. Natuurlijk hoort bij een feest als Songkran ook de mogelijkheid tot tamboen. Deze vindt plaats om 7 uur 's morgens en is voor iedereen het startsein van een mooi Songkranfeest.
Ook missverkiezingen en een optocht mogen natuurlijk niet ontbreken..

DIVERSE THAISE ZAKEN

SONGKRAN