MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

Project THAMMARUG NIWAET 1 en 2

In 1992 startte Chao Khun Phra Udom Prachatom het project Thammarug Niwaet in de Wat Prabaht Namphu in Lopburi. Op dat moment waren ongeveer 1 miljoen Thai besmet met het HIV virus of leden aan aids. Deze mensen werden door de maatschappij volslagen genegeerd als gevolg van slechte informatie. Ze werden in de steek gelaten om een afschuwelijke dood te ondergaan.
Het project beoogde een voorbeeld aan de maatschappij te stellen door in de tempel patiënten op te nemen en hen te begeleiden met medeleven en begrip, iets dat alle boeddhisten zouden moeten doen volgens de Phra.

In de tempel worden patiënten opgevangen en verpleegd die door de familie in de steek zijn gelaten, zodat ze zowel geestelijke als lichamelijke verzorging krijgen.
Ook kinderen die via hun moeder aids hebben gekregen worden opgenomen. Zij krijgen medicijnen, voeding, kleding en onderwijs, zodat ze normaal kunnen opgroeien en opgenomen kunnen worden in de maatschappij.

Het land waar de Wat Prabaht Namphu, de tempel waar Chao Khun Udom Prachatorn dit project startte – Thammarug Niwaet 1 – is 52 rai (ong. 8 ha) groot. Dit gebied was echter niet geschikt voor uitbreiding. Daarom werd in 1997 een rijstveld in Doeng Din Daeng gekocht voor een tweede project voor HIV/Aids-patiënten. In tegenstelling tot het eerste project, dat bedoeld is voor patiënten in hun terminale fase, is het tweede project bedoeld voor patiënten die in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.

In het Thammarug Niwaet Project 2 wordt kinderen die HIV-positief zijn en weeskinderen met Aids onderdak geboden, zodat ze goede zorg en onderwijs kunnen krijgen en hen wordt een kans gegeven om een normaal leven te kunnen lijden, zoals iedereen.
Bij Doeng Din Daeng, dat op 80 kilometer van Lopburi ligt is een kleine stad ontstaan waar de hoofdtempel en het verpleeghuis zijn.

De faciliteiten in Doeng Din Daeng:

  • Thammarug kleuterschool en andere onderwijsfaciliteiten tot en met middelbaar onderwijs;
  • Thammarug Boariban en Thammarug Thai Medische school voor studenten in medicijnen en gebruik van Thaise kruiden voor medische toepassingen;
  • Huisvesting voor Aids-patiënten die thuis of elders niet meer normaal kunnen wonen;
  • Ouderenhuisvesting voor hen die alle familie verloren hebben;
  • Ziekenhuis voor monniken en andere patiënten uit de omgeving;


CENTRAAL THAILAND

 

LOPBURI