MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

WAT PHRABAHT NAMPHU: bezoek in 2006

Op zaterdag 30 december 2006 bezoeken we voor de 2e keer de Wat Phrabaht Namphu in Lopburi. In 2004 hadden we ons voorgenomen meer geld in te zamelen voor dit project en vandaag gaan we dat afgeven in de tempel.

Op het donatiekantoor geven we de bijdragen van verschillende gevers en de bijbehorende certificaten in ontvangst te nemen. Zo wordt het ziekenhuis weer zo'n € 2000 rijker.
Vervolgens maken we een rondwandeling over het terrein en bezoeken het "Museum voor het leven", waar de mummies van overleden Aids-patiënten liggen als een waarschuwing voor de bezoekers.

Op de ziekenzaal word ik door een jongen uit Bangkok, die hier 4 maanden vrijwilligerswerk doet, aangemoedigd om een praatje te maken met de patiënten. In mijn Thais probeer ik dat en de meeste patiënten zijn dankbaar dat ze wat aandacht kijgen. Tenslotte liggen ze hier omdat ze thuis niet verpleegd kunnen worden en weinig bezoek ontvangen.
Dit soort situaties roept altijd herinneringen op aan de jaren '80, de tijd dat ik zelf buddy was in Nederland en de patiënten ook nog stierven. Je voelt je machteloos, omdat je weinig voor hen kan doen. En dan merk je, dat een klein beetje aandacht best belangrijk kan zijn.

Tot onze verrassing ligt er op de ziekenzaal ook iemand die we uit Nederland kennen en een vriend van Somsong is. Dat maakt dit bezoek nog emotioneler en persoonlijker. Het maakt het dan ook zeer de moeite waard en dat je op zo'n dag ongeveer 9 uur met de auto hen en terug moet rijden valt dan helemaal weg.

Somsong blijft de rest van het bezoek bij zijn vriend en ik sluit het bezoek af met een bezoek aan een merkwaardig museum. De naam die buiten op het bord staat doet al vreemd aan "Museum van lichaamsdelen van Aids-patiënten" en dit nodigt niet direct uit voor een bezoek. Toch wint mijn nieuwsgierigheid het en binnen zie ik potten en flessen met - inderdaad - handen, voeten, darmen, een hart, een penis, een lever, nieren en andere delen van patiënten. Wat hier de bedoeling van is wordt me niet duidelijk. Eigenlijk net zo merkwaardig als het "Museum voor het leven".

Hieronde een impressie van het bezoek. (Klik op de tekst voor een nieuwe foto).

CENTRAAL THAILAND

 

LOPBURI