MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

AYUTTHAYA

Ayutthaya, officiële naam: Phra Nakhon Si Ayutthaya is een Thaise provincie in het centrale gedeelte van Thailand.
De oppervlakte bedraagt 2556,6 km² en het is daarmee de 62e provincie qua omvang in Thailand. De provincie ligt op ongeveer 76 kilometer van Bangkok. Ayutthaya grenst kloksgewijs vanaf het noorden aan de provincies: Ang Thong, Saraburi, Pathumthani, Nonthaburi, Nakhon Pathom en Singburi

De stad

De stad Ayutthaya, gesticht rond 1350 als hoofdstad van het Koninkrijk Ayutthaya door de Siamese Koning U Thong, werd over een periode van ca. 400 jaar door 33 koningen gebouwd. Tegenwoordig valt het gebied van de oude hoofdstad onder het Ayutthaya historisch park, dat in 1991 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

De stad Ayutthaya ligt aan de samenvloeiing van 3 rivieren: de Chao Phraya, de Pa Sak (of Nam Pasak) en de Lopburi. Door het graven van een aanvullend kanaal werd de stad volledig door waterwegen omringd. In 1767 werd de stad door het Birmaanse leger verwoest en werd Thonburi de hoofdstad van Thailand. Vele Europese naties, waaronder de Nederlandse V.O.C., hadden in deze eens welvarende stad handelsposten.

In 1994 en 2012 heb ik de oude ruïnes van deze stad bezocht.

 

Meer over Ayutthaya is o.a. te vinden in Wikipedia: de stad of het koninkrijk

CENTRAAL THAILAND

AYUTTHAYA