MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

SPECIALE CEREMONIE VOOR EEN BETER LEVEN
(PAANJAK ภาณยักษ์)

Op 31 december 2009 gaan we naar de tempel in Nong Jik voor een een speciale boeddhistische ceremonie, waarvan we niet precies weten wat er gaat gebeuren.
Om zes uur 's avonds melden we ons bij de tent, die naast de tempel was neergezet en waar honderden stoelen staan met allemaal een touwtje opgeknoopt erboven. Bij de ingang moeten we onze leeftijd opschrijven op een briefje. Waarom? Onze leeftijd is de entreeprijs!! Wat er verder met het briefje gebeurt is onduidelijk.
De Thai zijn erg enthousiast dat er een farang aan de ceremonie gaat deelnmen, al heeft deze er geen idee van wat hem boven het hoofd hangt (behalve het touwtje natuurlijk...).
We nemen plaats op de stoelen en na enige tijd beginnen de monniken, die helemaal vooraan zitten, hun gebeden te prevelen.
Na verloop van tijd mogen we allemaal de knoop uit het touwtje halen en het touwtje om ons hoofd winden. Op die manier zijn we via een ingewikkeld netwerk rechtstreeks via deze 'levenslijn' verbonden met de monniken.
Hierna komt er nog iamdn langs om nog een keertje geld op te halen (20 baht in een bamboestakje) en wachten we rustig af wat er gaat gebeuren. Niets! De monniken prevelen verder en even later komt er nog een gelegenheid om extra te betalen.
Als dat eenmaal gebeurt is, wordt het geluid dat de monniken produceren mechanisch zeer versterkt en wordt het steeds luider. Wij wachten verder af met het touwtje om ons hoofd, wat dat voor invloed heeft, want het blijkt, dat er op deze manier klwade geesten uitgedreven moeten worden.
Monniken lopen met hun kwasten kwistig water over de mensen te gooien, waarbij ze er een speciale genoegen in scheppen om die ene farang zo nat mogelijk te maken. Blijkbaar gaan ze er vanuit, dat daar de meeste kwade geesten zitten.
Na verloop van tijd raken sommige mensen in een soort trance, waarna de monniken op zo iemand toesnellen en met hun kwast en water proberen de kwade geest, die zich dan blijkbaar manifesteert, te bezweren. Zo te zien lukt dat ook aardig.
Als deze ceremonie een maatstaf is om te bepalen wie er allemaal kwade geesten in zich hebben, dan hoeven we ons niet erg gerust te maken. Slechts een zeer klein percentage komt op deze manier uit.
Na afloop van de ceremonie ontstaat er bijna een gevecht om de witte touwtjes. Deze worden losgerukt om mee te nemen, want ook thuis hebben deze blijkbaar nog waarde. Song neemt extra veel mee, zodat hij later in nederland dit weer kan delen met anderen....
Na ruim twee uur is de hele plechtigheid achterwege en vertrekken we een ervaring rijker weer naar Phimai.

Ceremonie_01
Ceremonie_02
Ceremonie_03
Ceremonie_04
Ceremonie_05
Ceremonie_06
Ceremonie_07
Ceremonie_08
Ceremonie_09
Ceremonie_10
Ceremonie_11
Ceremonie_12
Ceremonie_13
Ceremonie_14
Ceremonie_15
Ceremonie_16

DIVERSE THAISE ZAKEN

 

BOEDDHISME