MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

TAMBOEN: gelegenheid om goede werken te doen

Tamboen is in het boeddhisme "een goede dienst verrichten". Vele Thai doen dit ook regelmatig, want je ziet ze bij bepaalde gelegenheden bezig met lotusbloemen, wierook, bloemenslingers, enz. Een voorbeeld daarvan zie je dagelijks in Bangkok bij het altaar voor het Erawancomplex. Maar ook bij het standbeeld van Suranari in Korat komen dagelijks honderden Thai hun tamboen doen. En zo zijn er in Thailand nog veel meer plaatsen waar de mensen terecht kunnen.

Daarnaast zie je 's morgens vroeg monniken langs de weg lopen om eten op te halen, of - zoals je het eigenlijk hoort te omschrijven - de gewone mens in de gelegenheid te stellen een goede daad te doen door de monniken eten te geven.
Op vele momenten en bij verlerlei gelegenheden krijgen de Thai de mogelijkheid hun tamboen te doen. Op 2 januari 2007 was ik getuige van zo'n georganiseerde gelegenheid in Phimai ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Naast Phimai Inn werden tafels opgesteld waarachter de mensen konden plaats nemen die hun tamboen wilden doen. De tafels werden volgezet met etenswaren, voedselpakketten, drank en andere artikelen voor de monniken. Op tijd kwamen de monniken met hun schalen waarin de mensen hun gaven deden. Anderen haalden die schalen weer leeg en stortten de waren in grote manden die op hun beurt weer werden leeggestort in de laadbak van pickups. Zo werden er vier pickups volgeladen voor de monniken en werden weer een heleboel mensen in de gelegenheid gesteld hun tamboen te doen.

Tamboen:

Het brengen van offers of het verrichten van goede daden voor religieuze doeleinden, waardoor men verdiensten wil verwerven, hetzij voor zichzelf of voor derden. Dit kunnen offerandes zijn in tempels, het voeden van bedelmonniken (sai baat), tijdelijk verblijf in een tempel, een gebed, enz.

 

 

Hieronder staat een impressie van de hierboven genoemde ceremonie in Phimai. Door op een link hieronder te klikken zie je de bijbehorende foto.

DIVERSE THAISE ZAKEN

 

BOEDDHISME