MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

ZelfportretVoetganger in Thailand

Thailand is een land waar de mensen niet graag lopen. Òf men zit in de auto òf men rijdt op brommer of motorfiets. Zelfs voor de kleinste afstand gebruikt men gemotoriseerd verkeer. Een enkeling neemt een fiets, maar dat is een hoge uitzondering in het land van de glimlach. Er wordt dan ook glim gelachen als men iemand in het warme weer bezweet ziet langs komen op zo'n trapding. Maar voetgangers is een heel ander verhaal. Soms loopt men ook wel en daar houdt men bij de aanlegen van wegen en straten natuurlijk rekening mee. Overal zijn trottoirs, er zijn zebrapaden en voetgangersbruggen om over drukke wegen te kunnen komen.

Maar daar begint de ellende. Zebrapaden worden eenmalig geschilderd en daarna slijten ze weg en zie je ze nauwelijks nog. Maar afgezien daarvan: het overige verkeer houdt helemaal geen rekening met zo'n oversteekplaats. Men ziet de voetgangers niet eens!! Doorrijden is het devies! Dus met gevaar voor eigen leven kun je gebruik maken van zebrapaden, maar met het advies: ontleen er geen rechten aan! Niemand stopt voor je, zoals bijvoorbeeld in Nederland verplicht is.
Dan hebben we de voetgangersbruggen, die vaak hoog boven de weg zijn aangelegd. Dat betekent vaak een hele klim. Nog afgezien van het feit, dat je eerst honderden meters (soms nog verder) moet lopen om zo'n brug te vinden. En als je er dan overheen wilt, dan is het vaak een vuilnisplaats, of er zitten veel bedelaars of straatverkopers. Dat allemaal afhankelijk van de plek waar de brug geplaatst is natuurlijk.

In Bangkok heb je veel voetgangers oversteekplaatsen via de stations van de skytrain. Voor de vermoeide stadswandelaar zijn daar gelukkig vaak roltrappen. Maar bij de aanleg daarvan heeft men zich soms verrekend en zijn de roltrappen te kort. Dat betekent dus: eerst een trap op om daarna met de roltrap verder te gaan!!
Ikzelf loop graag door steden en dorpen, omdat je dan het meeste ziet. Maar dat is lang niet altijd eenvoudig. Er zijn in de meeste gevallen wel stoepen, maar deze zijn soms extreem hoog of er zijn plotseling obstakels geplaatst; de stoep is om onverklaarbare reden opgebroken of eindigt in het niets, zoals achter een hek of tegen een gebouw.

In 2015 heb ik tijdens een wandeling eens een aantal foto's gemaakt van de stoep en wat viel mij toen op in Jomtien? De stoep is helemaal niet voor wandelaars, maar voor fietsers! Maar waar zijn die dan en hoe omzeilen die de obstakels? Kortom; de voetganger is een lastig iemand in het Thaise verkeer. Officieel wel toegestaan, maar verder vogelvrij! Maar als je goed oplet kom je toch wel overal. Ik ben na alle wandelingen tenminste ook weer heel thuis gekomen!

Fietspad in ThailandRoltrap in Bangkok

DIVERSE THAISE ZAKEN