MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

THAILAND en de oplichters

In principe is Thailand niet veiliger of gevaarlijker dan de meeste andere landen. Overal zijn er wel mensen die op een slinkse manier aan onwetende toeristen willen verdienen. Alle gidsen en handboeken maken melding van de manier waarop in Thailand dit soort zaken gaan.

Een paar voorbeelden:

  • bij het paleis staan vaak tuk-tuk rijders, die melden, dat het paleis gesloten is voor een ceremonie. Ze bieden als alternatief een ritje met de tuktuk voor een laag bedrag. Ze brengen je dan ongevraagd naar bijv. een juwelier, waarvoor ze een premie ontvangen;
  • ook figuren die je geld vragen voor een foto van een tempel zijn oplichters, want nergens hoef je te betalen voor het nemen van foto's;
  • de taxichauffeur die de meter niet wil aanzetten en je zogenaamd voor een 'laag prijsje' wel wil brengen. Hier geldt, dat wachten op een andere taxi vaak de moeite loont en je met de meter aan altijd goedkoper uit bent;

Zo zijn er veel voorbeelden te noemen. Er is zelfs een website aangewijd: Bangkokscams Daar wordt je nog meer attent gemaakt over een aantal methodes waarop onwetende toeristen getracteerd worden.

Maar een eigen ervaring is natuurlijk leuker:
In 1993 was ik met twee vrienden op vakantie in Thailand. We hadden de gidsen goed gelezen, dus we waren gewaarschuwd.
Op woensdag 15 december hadden we het plan opgevat om een wandeling door Chinatown te maken. Onderweg ernaar toe gebeurde het volgende

Een ambtenaar van de spoorwegen sprak ons aan en legde ons vriendelijk uit, dat alles dicht was vanwege een boeddhistisch feest en dat we beter naar Siamcenter konden gaan om allerlei Thaise artikelen te kopen. Hij wilde ons er voor een prikkie heen brengen. Daar hadden we echter geen zin in, hoezeer hij ons ook probeerde te overtuigen.
We lopen dus door en even verderop schiet een ambtenaar van het ministerie van landbouw ons aan. Deze Chye wilde ons wel op weg helpen naar Chinatown. Hij was naar een congres geweest en omdat hij nu toch moest wachten op de nachttrein naar Chiang Mai, wilde hij ons wel rondleiden. Heel aardig van zo'n ambtenaar.
Eerst een stuk door Chinatown gewandeld en Chye legde onderweg uit hoe het met zijn familie zat, hoe de milieuvervuiling toesloeg in Thailand en dat de ontbossing een groot probleem was voor het land. Vervolgens gaan we met de bus naar de rivieroever. Chye betaalde onze kaartjes, want dat hoort bij de Thaise gastvrijheid volgens hem. Hij stelde voor om naar de oude stad te gaan, want dat is voor toeristen een leuk stuk van Bangkok. Met een longtailboat, die precies op de juiste plek klaar lag, zijn we naar de overkant gevaren. Vandaar verder getoerd door de klongs van de oude stad. Het was een hele leuke en bijzondere tocht.
Omdat we al een keer eerder te kennen hadden gegeven, dat we wat wilden drinken, werd gestopt bij een winkeltje annex terrasje en konden we een biertje nemen, en nog een, en nog een, en nog een. En ook fruit en snacks werden in overvloed aangevoerd. Chye bleef maar doorgaan, ondanks dat we op een gegeven moment wel weer verder wilden. Overigens was het niet zo'n probleem want er was vanaf het terrasje best het een en ander te beleven en de sfeer was heel ontspannen. Uiteindelijk gaf ik wat duidelijker dan eerder te kennen dat we wel weg wilden. Chye betaalde de rekening voor ons. Wat zijn er toch een aardige ambtenaren in Thailand.
Een stuk verderop kwam echter de aap uit de mouw: we moesten 900 Baht betalen. Per persoon wel te verstaan en omdat Chye ook geen geld meer had - hij had immers alles voor ons betaald -, moesten we ook voor hem betalen. Dat betekende 3600 Baht en dat vond ik toch wel wat veel voor zo'n tochtje. Ik gaf 1000 en vond dat wel genoeg. Al drijvend op de rivier en onder aandringen van Jan, die ons waarschijnlijk al overboord gegooid zag midden in de rivier, gaf ik uiteindelijk 1600. We werden ter plekke aan de kant gezet. Chye begeleidde ons nog keurig naar een tuktuk, regelde met de bestuurder waar we naar toe wilden en zei ons vriendelijk gedag
.
We zijn dus deze dag 'opgelicht', want achteraf was duidelijk dat de bootbestuurder ook in het komplot zat, alsook de dame van het winkeltje, die maar van alles en nog wat bleef aanslepen: bier, ananas, chips. Maar de oplichters hebben ons toch niet helemaal kunnen inpakken. Later bleek namelijk, dat een legale tocht met zo'n boot 400 Baht p.p. kost. Dus als je bus, bier, ananas en chips van de door ons betaalde 1600 aftrekt, valt de schade reuze mee. Jammer voor Chye en zijn medewerkers. Het ministerie van landbouw zal waarschijnlijk nog wel nooit van hem gehoord hebben.
Achteraf gezien is het natuurlijk stom dat je er zo openlijk inloopt, want in alle gidsen staan waarschuwingen voor dit soort praktijken. De grap is dus uiteindelijk erg meegevallen en het valt dan ook op, dat de Thai hun 'verlies' goed kunnen accepteren, getuige het feit dat Chye nog netjes een tuktuk voor ons regelde en daar geen exorbitant hoge prijs voor afsprak.

DIVERSE THAISE ZAKEN