MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

Kerst in Thailand

In een land, waar de bevolking voor 95% het Boeddhisme aanhangt, is het vreemd om vanaf begin december tot half januari allerlei kerstgedoe te zien en te horen. Dan zijn de winkelcentra rond Siam in Bangkok volkomen veramerikaniseerd met kitschkerstbomen en bestaat de straatverlichting uit kerstmannen in sleeën, terwijl de Thai nog nooit geconfronteerd zijn met sneeuw.
De winkelcentra draaien volop kerstmuziek van Amerikaanse makelij: "Hark the Herald Angels' sing", "Oh Come all ye faithfull" en ander christelijk gezang tot "Jingle Bells" en "Rudolf the rednosed reindeer". Overal hoor je dat “Christ was born”, maar ondertussen staan de Thai in de rij bij het Erawan altaar om daar hun Boeddhistische rituelen uit te voeren.
Zijn de Thai voor die periode dan toch een beetje christelijk geworden? Nee nee. Het gaat hier om het geld. Tenslotte worden de winkelcentra van Siam Discovery, Siam Paragon, Central World en alle andere centra daar omheen voornamelijk bezocht door rijke buitenlanders, die in Bangkok hun inkopen komen doen. Dus doet Bangkok mee aan de kerstgekte, zoals men in de Verenigde Staten, West Europa en Australië ook doet.
Vreemd is het overigens wel, dat de amerikaanse invloed hier het grootst is, terwijl een groot deel van de klandizie uit Japan, de Arabische landen, Rusland en China komt en dus ook al dat kerstgedoe niet van huis uit hebben meegekregen.
Gelukkig vind je deze toestanden alleen maar in dit gedeelte van Bangkok. De rest van Thailand doet gelukkig normaal, al moet je dan weer een uitzondering maken voor de toeristencentra, waar men in de hotels kerstbomen neerzet om de toerist zich “thuis te laten voelen”. Helaas.
Ieder jaar wordt de kerstversiering en - verlichting in Bangkok uitbundiger. De kerstbomen hadden dit jaar recycling als thema. De boom op bovenstaande foto is daar een voorbeeld van: opgebouwd uit colablikjes. Gerecycled? Nee; het waren allemaal nieuwe blikjes. de boom rechts zou uit allemaal afgekeurde cd's en dvd's bestaan...

Hieronder een impressie uit 2008:

DIVERSE THAISE ZAKEN