MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

AUTORIJDEN in Thailand

In Thailand is autorijden ongeveer hetzelfde als wandelen over een schietbaan waar men met losse flodders schiet en soms ook met scherp.

In Thailand rijdt men links. Althans, het merendeel. Ongetwijfeld zal er in een wet staan dat het verkeer in Thailand links hoort te rijden, maar dat neemt niet weg, dat veel Thai toch de andere kant van de weg gebruiken. Met name brom- en motorfietsen. Maar je moet ook niet vreemd opkijken als er op jouw weghelft een pickup truck op je af komt, omdat de bestuurder daarvan even een korte route wil nemen.

In ons land gebruikt men verlichting op een voertuig als het donker is. In Thailand kan dat ook, maar in heel veel gevallen gebeurt dat niet. Dus af en toe duikt er uit het duister plotseling een brommer, motor of auto op. Als deze dezelfde richting op rijdt als je zelf, heb je geluk, maar het kan ook anders.
En dan heb ik het nog niet over alle kippen en honden die in het donker plotseling de weg overschieten....

Stoplichten zijn in Thailand hetzelfde als in het westen: bij rood word je geacht te stoppen en bij groen mag je door. Net als bij ons vindt men dat erg lastig en probeert men toch ook door rood te rijden. In Thailand hebben ze dat wat gemakkelijker gemaakt, want in Bangkok en Pattaya vind je nu stoplichten waarbij precies wordt aangegeven hoe lang ze nog op rood of op groen staan. Dus als je ziet dat een stoplicht nog 3 seconden op groen staat: plankgas en doorrijden!! En als je ziet dat het nog 2 seconden duurt voordat hij van rood op groen springt: gas geven en in de startblokken!! Boze tongen beweren dat dit voor de verkeersveiligheid is, maar de echte automobilist weet wel beter.....

In Bangkok autorijden is een merkwaardig iets. Bangkok is eigenlijk één constante file van een aantal rijen dik, dus van rijden is er nauwelijks sprake. Toch zijn er bestuurders die denken op te kunnen schieten door van links naar rechts en omgekeerd van de ene file in de andere te schuiven. Dat dat niet altijd goed gaat zie je aan de vele deuken in de zijkanten van de auto's, met name de taxi's.
Daarnaast proberen de vele tuktuks en motorrijders overal tussendoor te persen wat het verkeer er niet overzichtelijker op maakt. Gelukkig zie je tijdens de spits overal agenten staan, die met zwaaiende armen de stilstaande files tot bewegen proberen te dwingen. Daarbij driftig gesteund door hun fluitje. Resultaat nihil, maar men blijft toch driftig doorgaan.

Ander leuk fenomeen: Bij het winkelcentrum Siam Paragon in Bangkok is een grote parkeergarage. Degenen die daar uit willen, komen in vier tot zes rijen naar de straat toe, waar ze allemaal linksaf moeten. Daar is echter maar één rijstrook, die ook al vol staat..... Af en toe komt er een verkeersregelaar met een fluitje, maar als hij ziet dat hij de chaos ook niet kan oplossen, gaat hij maar weer naar de kant en geeft weer vrij baan voor het Thaise improvisatietalent.

DIVERSE THAISE ZAKEN