MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

De SKYTRAIN in Bangkok

De Skytrain is de benaming voor twee geheel bovengrondse metrolijnen in Bangkok. Het is Bangkoks eerste moderne massavervoersproject. Er is vele jaren over gesproken (al sinds de jaren '80), maar werd door de corruptie telkens uitgesteld. Na vele vertragingen gingen op de 72e verjaardag van koning Rama IX, 5 december 1999, eindelijk de eerste lijnen open.
Het aantal dagelijkse passagiers op de skytrain is al vanaf het begin beneden de verwachtingen geweest. Maar er is wel een stijgende lijn in het aantal passagiers. Er wordt aangenomen dat door de eerste lijn van het metrosysteem -die in juli 2004 is geopend- het aantal passagiers zal verhogen.

De Skytrain bestaat uit twee lijnen, de Sukhumvit lijn en de Silom lijn. Vlak na het voltooien is een begin gemaakt om de Silom lijn tot over de rivier uit te breiden. Op dit moment wordt er ook hard gewerkt aan uitbreiding van de skytrain naar het nieuwe vliegveld Suwannabumi.

De Sukhumvit lijn en Silom lijn kruisen elkaar in het centrale station "Siam". Op 3 plaatsen is er een overstap mogelijk tussen de metro en de Skytrain, namelijk: Chatuchak en Sukhumvit soi 21 (Asoke) op de Sukhumvit lijn en Silom/Saladeang op de Silomlijn. Denk echter niet dat overstappen makkelijk is, want in alle gevallen moet je eerst het station van de skytrain verlaten en dan nog een eindje lopen voordat je het station van de metro binnen kunt gaan. Ook kun je niet op één kaartje reizen; beide systemen hebben een eigen betalingssysteem: de skytrain werkt met kaartjes en de metro met muntjes. Een toch wel merkwaardige bijkomstigheid in een stad waar men de verkeerschaos wil aanpakken met een goed systeem van openbaar vervoer.

De lijnen van de Skytrain zijn helemaal bovengronds gelegen, op grote betonconstructies circa 12 meter boven de straat. Ter plaatse van de stations is de constructie soms zo breed, dat de straat vrijwel van gevel tot gevel is overdekt wat weer tot gevolg heeft dat de smog er lekker onder blijft hangen.

Kaart van de skytrain en de metro>>>

Hoewel er natuurlijk wel het een en ander aan te merken is op de planning van beide vervoersystemen, zijn het toch prima middelen om je snel over een vrij grote afstand te verplaatsen. Immers, de Sukhumvitlijn loopt precies door het uitgebreide hotelgebied rond Thanon Sukhumvit en gaat aan de andere kant naar de Chatuchak weekendmarkt. De andere lijn is dwars door Silom en doet de winkelcentra rond Siam aan, waaronder Mahboonkrong, het populairtse warenhuis voor de Thai.

 

 

 

In 1995 wordt nog hard gewerkt aan de skytrain. De pilaren waarop uiteindelijk de sporen komen zijn door heel Bangkok te zien.

Het interieur van de skytrain Boven de weg bij Siam Center
Het station Siam Boven de weg bij MBK
 

BANGKOK