MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

LAK MEUNANG: de stadspilaar van Bangkok

Dit is een houten pilaar neergezet door Rama I in 1782 als teken van het stichten van de stad. Tegenwoordig is de pilaar door goud bedekt en staat in een wit kruisvormig gebouw. Als deel van een animistische traditie vertegenwoordigt de pilaar de geest die over de stad waakt (Phra Sayam Thewatirat). Daarnaast is het meer praktisch gezien een punt van waaruit de afstanden naar andere steden gemeten worden.

De langste van de twee pilaren, gemaakt uit hout van de gouden regen, was gebeeldhouwd na de plundering van Ayuthaya door de Birmezen in 1767. Als gevolg van een aantal boeddistisch-animistische gelooft men dat het vellen van de boom de Thai de kracht gaf om de Birmezen in een reeks veldslagen te verslaan. Het werd daarom als een zeer juiste keus gezien om hiermee het stichten van een nieuwe stad te markeren. Van de 4,7 m lange pilaar bevinden zich 2 m in de grond.

Bij dit symbool wordt door vele Thai geofferd en gebeden; ook wordt er op bepaalde tijden traditionele muziek en dans uitgevoerd.

In 1995 en 2006 heb ik een bezoek gebracht aan deze stadspilaar en heb daar onder meer de onderstaande foto's gemaakt.

 

 

BANGKOK