MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
Diverse Thaise zaken

Andere reizen


ga 1 pagina terug

GESCHIEDENIS VAN BANGKOK

Bangkok is de hoofdstad van Thailand geworden in 1787. De voormalige hoofdstad Ayutthaya was overwonnen en verwoest door de Birmezen in 1767. Een generaal en gouverneur van de provincie Tak, generaal Taksin, had Ayutthaya moeten ontvluchten en zag desondanks kans om de rest van het Birmese leger uit Centraal Thailand te verdrijven. Hij kroonde zichzelf tot koning in 1770 en stichtte in eerste instantie een nieuwe hoofdstad in de provincie Thonburi aan de westoever van de Chao Phraya rivier. 

Later liet de opvolger van Taksin, koning Rama I, de hoofdstad verplaatsen naar de oostoever waar de stad nog beter te verdedigen zou zijn tegen aanvallen vanuit Birma. Hij
liet de stad bouwen op puin dat uit de voormalige hoofdstad Ayutthaya werd aangeleverd per boot. Het bouwplan van de stad moest in grote lijnen overeenkomen met dat van Ayutthaya. Het koninklijk paleis en de daarbij behorende tempel zouden het hart van de stad moeten gaan vormen. Op de plek die daarvoor aangewezen was- het eiland Rattanakosin - woonde een groep invloedrijke Chinese kooplieden die daarvoor moesten verhuizen. Zij kozen een locatie ten zuiden van hun vorige wijk die later uitgroeide tot "Chinatown".

Bangkok is nu een enorme metropool die 560 vierkante kilometer beslaat en een inwoneraantal heeft van meer dan 10 miljoen zielen.
De khlongs (kanalen), die in het begin van Bangkok het beeld bepaalden, zijn voor een groot deel gedempt en nu zijn dat de doorgaande routes voor het gemotorsieerde verkeer, dat zodanig snel is toegnomen, dat de stad regelmatig verstopt zit.

Dat Bangkok toch een zeer plezierige stad is om te vertoeven komt door de vele plaatsen die te bezoeken zijn als toerist, maar ook door de vele mogelijkheden van winkelcentra, markten en uitgaan. Bangkok is een intrigerende stad, die oost en west met elkaar verbindt.

 

BANGKOK